6 неща, които всеки шофьор трябва да знае за запалителните свещи

Повечето шофьори поне са чували за свещите за запалване, но мнозина вероятно не знаят тънките детайли за запалителните свещи и поддръжката, като например колко често трябва да ги сменят, симптомите на износените запалитени свещи и защо понякога те могат да се развалят по-бързо от нормалното. За да научите повече за запалителните свещи и как новите или старите могат да повлияят на вашия автомобил, вижте тези пет неща, които всеки шофьор трябва да знае за запалителните свещи.

Какво правят свещите за запалване?


Нека започнем с основните неща за запалителните свещи, например какво точно правят те? Както подсказва името им, те са електрическата искра, която възпламенява горивната смес в цилиндъра на двигателя, необходима за запалването на двигателя Ви. Те излъчват електричество през малка пролука, което запалва сместа от гориво и въздух, която привежда буталата в движение и кара автомобила Ви да се движи. Запалителните свещи имат изключително важна работа, защото ако са износени, те няма да излъчат искра и да запалят двигателя Ви и дори могат да причинят значителни повреди. Не само неизправният акумулатор може да попречи на автомобила Ви да стартира - това може да са запалителните свещи.

Колко често трябва да сменям запалителните свещи?


Ясно е, че запалителните свещи са от решаващо значение за състоянието на двигателя и автомобила Ви, но колко често трябва да ги сменяте? Е, очевидно има много променливи, когато става въпрос за това колко бързо Вашите запалителни свещи преминават през такова износване, че да се наложи подмяна. Един съвременен модел автомобил със запалителни свещи, които са произведени от платина, би трябвало да издържи поне 80 000 км, докато иридиевите запалителни свещи са подходящи за до 130 000 км, а понякога и за повече. Направете справка в ръководството на автомобила, за да научите с какъв вид запалителни свещи е оборудван Вашият модел и каква е препоръчителната продължителност на експлоатацията им. Ако забележите някакви проблеми преди някой от еталоните, е препоръчително да ги смените веднага, за да избегнете потенциални повреди на автомобила.

Как да разбера, че трябва да сменя запалителните свещи?


Споменахме, че трябва да следите за проблеми със свещите, но как водачите могат да разберат, че е време да сменят свещите си? Има няколко основни признака, които ще забележите, когато свещите Ви за запалване започнат да се развалят. Ако автомобилът трудно стартира, проблемът може да е в тях. По време на шофиране, ако забележите неравномерен празен ход, бавно ускорение или повишен разход на гориво, може би е време да смените износените запалителни свещи. Независимо от това, трябва редовно да проверявате или да възлагате проверка в сервиз на запалителните свещи, дори и да не сте забелязали никакви проблеми.

Защо трябва да сменям запалителните свещи?


Всички възможни симптоми на неизправни запалителни свещи са и причините, поради които трябва да обмислите подмяната на стара запалителна свещ с нова, ако са минали няколко години от последната смяна. Новите запалителни свещи могат да увеличат мощността на Вашия автомобил, като същевременно го направят по-икономичен. Освен това, ако продължите да шофирате със запалителни свещи, които са акумулирали значително износване, това може да доведе до повреда на двигателя на Вашия автомобил чрез неправилно палене. Продължителната  работа на двигателя с дефектни запалителни свещи може да доведе до повреда на каталитичния конвертор чрез непълно изгаряне. Когато става въпрос за запалителни свещи и двигатели, по-добре е да ги смените, преди да започнете да изпитвате проблеми, отколкото след това.

 

Какви са причините за разваляне на свещите?


Последната част от информацията, която ще оставим на водачите, е каква е причината за развалянето на запалителните свещи. Има ли начини, по които водачите могат да избегнат износването на своите запалителни свещи? Най-често срещаният проблем с тях е натрупването на масло и нагар, които притъпяват ефективността им. Някои от тези неща са неизбежни и са естествен ход на живота на автомобила, но неща като прегряване на запалителните свещи от неправилно съотношение гориво-въздух могат да доведат до по-бързо износване на запалителните свещи. Други фактори за ускореното им износване са лошото качество на горивото и неизправният горивен филтър, които могат да доведат до натрупване на въглерод. Друго нещо, за което шофьорите трябва да внимават, когато свещите им създават проблеми, е разхлабена жична връзка от нискокачествени свещи или неправилна настройка на двигателя. 

Как да избера нови свещи за запалване?


Когато избирате нови запалителни свещи, уверете се, че сте избрали подходящите за Вашия автомобил. Тези, в които се използват благородни метали като платина или иридий, обикновено струват повече от тези, в които се използват обикновени метали като мед, но издържат на износване много повече. ТУК  можете да разгледате много различни модели, от които да избирате.
 

Често задавани въпроси

Какви са признаците за износване на запалителните свещи?

TopCar.BG ☎ 0883 457 757

Някои от признаците за износване на запалителните свещи включват трудно стартиране на двигателя, нестабилна работа на двигателя, загуба на мощност и по-висок разход на гориво.

Колко често трябва да сменям запалителните свещи на автомобила си?

TopCar.BG ☎ 0883 457 757

Препоръчителната честота за смяна на запалителните свещи обикновено е между 30 000 и 100 000 километра, но може да варира в зависимост от производителя и модела на автомобила.

Защо е важно да поддържам запалителните свещи в добро състояние?

TopCar.BG ☎ 0883 457 757

Запалителните свещи играят важна роля в зажигането на горивната смес в цилиндрите на двигателя. Поддържането на свещите в добро състояние осигурява правилна и ефективна работа на двигателя, като намалява разхода на гориво, подобрява мощността и намалява вредните емисии.

Как да избера правилните запалителни свещи за моя автомобил?

TopCar.BG ☎ 0883 457 757

За да изберете правилните запалителни свещи за вашия автомобил, трябва да се съобразите с препоръките на производителя. Това може да включва спецификации като марка, модел, година на производство и тип на двигателя.

Какъв е процесът на смяна на запалителните свещи?

TopCar.BG ☎ 0883 457 757

Процесът на смяна на запалителните свещи зависи от конкретния двигател и производител на автомобила. В ръководството на собственика или в сервизната книжка ще намерите подробни инструкции за смяна на свещите за вашия модел.

Запалителна свещ