7 признака, че въздушният филтър на автомобила ви се нуждае от смяна

Струва ли ви се, че проблемите с автомобила винаги се появяват в неподходящ момент? Когато бързате за офиса, оставяте децата в детската градина или се подготвяте за голямо пътуване, последното нещо, с което искате да се занимавате, е автомобил, който не функционира правилно. Главоболието, неудобството, разходите - всичко това си струва да се избегне, ако е възможно, нали?

 

 

Необходимост от редовна поддръжка

Въпреки че механичните проблеми са неизбежна част от използването на автомобил, можете значително да удължите живота на автомобила си, като извършвате редовна поддръжка. Последователната и правилна поддръжка на автомобила е ключът към сигурно и надеждно превозно средство. Освен това извършването на няколко малки и евтини процедури може да ви помогне да избегнете някои големи и скъпи поправки по пътя.
Една такава задача е подмяната на въздушния филтър на автомобила. Двигателят на всеки автомобил се нуждае от въздух, за да работи, а въздушният филтър гарантира, че той е чист. Въздушният филтър предотвратява навлизането на замърсявания, буболечки, пясък, частици и прах в двигателя, като му осигурява въздуха, от който се нуждае, за да работи по най-добрия начин.
Въздушните филтри обаче не са вечни. С течение на времето те се задръстват от цялата мръсотия и прах, които са филтрирали, и трябва да бъдат сменени. Как да разберете кога трябва да смените въздушния си филтър?

 

 

Признаци за нужда от подмяна

  • Светлинна индикация за проверка на двигателя 

Когато се включи ужасяващата светлинна индикация за проверка на двигателя, това е като удар в корема. Тази миниатюрна лампичка обикновено кара хората да мислят за най-лошия сценарий, но тя може да показва и нещо толкова просто като замърсен въздушен филтър. Когато въздушният филтър се задръсти, липсата на въздушен поток води до натрупване на въглеродни отлагания, които могат да предизвикат светването на контролната лампа на двигателя. Тъй като лампичката за проверка на двигателя се включва по най-различни причини, проверете диагностичния код и продължете оттам. Опитният механик може да разчете кода и да открие проблема.

  • Необичайни или странни звуци 

Слушането на автомобила е отличен начин да откриете проблемите, преди да са се превърнали в скъпи проблеми. Запознавайки се със звуците на вашия автомобил, можете по-добре да определите кога нещо не е наред. Когато става въпрос за проблеми с въздушния филтър, двигателят ви може да издава необичайни звуци, когато е лишен от чист въздух. Той може да издава пукащи, пращящи или бълбукащи звуци.

  • Черен дим от ауспуха 

Двигателите се нуждаят от въздух и гориво, за да работят. Те работят заедно, за да осигурят правилното изгаряне на горивото във вашия автомобил. Черният дим, излизащ от ауспуха, е ясен признак, че в горивната камера на автомобила ви има твърде много гориво без достатъчно количество кислород за изгарянето му.

  • Миризма на гориво 

Запушеният въздушен филтър възпрепятства способността на двигателя да пренася гориво, а липсата на кислород води до задържане на гориво, което не изгаря докрай. След това то излиза през ауспуха и предизвиква миризма на гориво.

  • Неправилно стартиране на двигателя 

Проблемът с неизгорялото гориво също може да доведе до неправилно стартиране на двигателя. Неизгорялото гориво създава остатъци от сажди. Остатъците от сажди се натрупват върху запалителните свещи. Замърсените запалителни свещи не функционират правилно. Ако натиснете газта и автомобилът ви трепери, помислете за смяна на въздушния филтър. Освен това, ако автомобилът ви трудно се включва, проверете въздушния филтър.

  • Намалена мощност 

Чувствате, че автомобилът ви не се движи така, както преди? Възможно е причината да е във въздушния филтър. Ако натиснете педала на газта, а автомобилът ви не реагира адекватно, това може да означава, че двигателят не получава необходимия въздух за бързо ускоряване.

  • Мръсен въздушен филтър 

Винаги е добра идея да проверите визуално въздушния си филтър, особено ако имате някои от тези тревожни признаци. Новият въздушен филтър започва като бял, белезникав, кремав или светлосив цвят. Мръсотията или прахът от външната страна ще го обезцветят или потъмнят, но не спирайте проверката си дотук. Проверете физически и вътрешните и сгънатите слоеве на филтърната хартия.

 

Време е за смяна

Не подценявайте силата на новия въздушен филтър. Жизнеността на вашия автомобил зависи от него. Повечето ръководства за експлоатация препоръчват смяна на въздушния филтър на всеки 12 000 до 15 000 км. Нито един автомобил не е застрахован от потенциалните щети, причинени от замърсен въздушен филтър. Направете услуга на себе си (и на автомобила си) и се уверете, че редовно сменяте този ключов компонент на въздушната система. Най-добрият филтър на най-добрата цена можете да намерите ТУК.

Често задавани въпроси

Какво е предназначението на въздушния филтър за двигателя на колата?

TopCar.BG ☎ 0883 457 757

Въздушният филтър за двигателя на колата има за цел да задържи прах, мръсотия и други замърсители, преди те да достигнат до двигателната система.

Как да разбера дали въздушният филтър на колата трябва да се смени?

TopCar.BG ☎ 0883 457 757

Признаците за необходимост от смяна на въздушния филтър могат да включват намалена мощност на двигателя, по-висок разход на гориво, замърсяване на запалителните свещи или видими замърсители и прах във филтъра.

Колко често трябва да сменям въздушния филтър на колата?

TopCar.BG ☎ 0883 457 757

Препоръчителната честота на смяна на въздушния филтър може да варира в зависимост от производителя и условията на шофиране, но обикновено се препоръчва да се сменя на всеки 15 000 - 30 000 километра или веднъж годишно.

Мога ли да почиствам въздушния филтър вместо да го сменям?

TopCar.BG ☎ 0883 457 757

Почистването и повторната употреба на някои типове въздушни филтри са възможни, но не с всички. Проверете указанията на производителя и типа на филтъра, преди да решите да го почиствате, за да избегнете нежелани проблеми с производителността на двигателя.

Какви са предимствата на използването на високоефективни въздушни филтри?

TopCar.BG ☎ 0883 457 757

Високоефективните въздушни филтри осигуряват по-добро задържане на частиците, като прах и полени, което подобрява качеството на въздуха във вътрешността на колата и предпазва двигателя от нежелани замърсявания.

Въздушен филтър