Амортисьор на капака на багажника: характеристики, видове и критерии за избор

За да бъде автомобилът по-удобен и по-безопасен за използване, в конструкцията му са включени различни допълнителни опции. Една от тях е амортисьорът на багажното отделение.
Прочетете за конструктивните особености на тази част, как се класифицира и как да изберете подходящия продукт за вашия автомобил в днешното ръководство.

Предимства на използването на амортисьори в багажното отделение:

В старите автомобили се използваха обикновени пружини, които се чупеха в най-неподходящия момент, в резултат на което капакът на багажното отделение нараняваше собственика на автомобила. В днешно време остарелите части са заменени с газови амортисьори на багажното отделение и техните варианти, които предлагат следните предимства:

  1. Плавно вдигане и спускане на капака или задната врата на хечбек. 
  2. Липса на хлопане или блъскане при експлоатацията на  вратата на багажника, което значително удължава живота на пантите и ключалката.  
  3. Сигурно заключване на отворения капак без необходимост от допълнителен ограничител.

Тези амортисьори се монтират на почти всички съвременни леки автомобили, така че за всеки собственик би било полезно да знае за техните разновидности и причините за повреда.

Видове съвременни амортисьори на багажното отделение

Тези части се класифицират по два основни начина:

Динамика на задвижването:

В зависимост от тази характеристика различаваме следните видове амортисьори за  капака на багажника:

  • Хидравлични, които забавят движението по-близо до най-горната точка. При монтирането на тези продукти внимавайте буталната пръчка да "гледа" надолу; 
  • Динамични - спомагат за осигуряване на плавно движение на капака през цялото време на отварянето му и нямат строги ограничения при монтажа.   

Вид на работното вещество

Подобно на едноименните части на окачването, амортисьорите на багажника се различават един от друг по вида на работното вещество в цилиндъра, а именно:

  • Газови амортисьори на багажника - стабилни при различни климатични условия и имат дълъг експлоатационен живот.
  • Маслени амортисьори – тяхната работа зависи пряко от температурата на околната среда. При отрицателни температури маслото става по-вискозно, което води до нарушаване на работните свойства на амортисьора.
  • Комбинирани - тъй като в състава на работната субстанция има масло, този вид амортисьори също са чувствителни към климатичните фактори.
    Отделно искаме да кажем за недостатъците на маслените и комбинираните амортисьори. Вече споменахме, че при отрицателни температури ефективността на тези устройства рязко намалява. Освен това, прекъсвания в работата им се наблюдават след дълъг престой на автомобила. Ето защо, ако купувате автомобил, попитайте продавача за амортисьорите в багажника. Ако той е маслен, препоръчваме незабавно да го замените с газов амортисьор.

Признаци на повреда на амортисьорa на капака на багажника

Тук ще ви разочароваме. За съжаление все още няма точни признаци, които да показват спешна необходимост от смяна на амортисьора на капака на багажника. Тя може да бъде забелязана едва когато частта напълно откаже или заяде по време на движение.
Изключение прави газовият амортисьор на капака на багажника. В този случай неизправността на изделието може да се установи по време на работата му в студено време. Ако устройството работи с постоянни прекъсвания, е необходимо да го смените, тъй като експлоатационните свойства на такъв амортисьор не зависят от климатичните фактори.

Избор и монтаж на амортисьори на багажника 

При избора на газов амортисьор или негови аналози се препоръчва да се ръководите от марката, модела и годината на производство на автомобила. Трябва обаче да обърнете внимание и на следните фактори: 

  1. Честотата на отваряне на багажното отделение. Ако редовно товарите и разтоварвате от багажното отделение, изберете продукт с газово задвижване. Ако капакът не се отваря и затваря толкова често, може да се монтират по-евтини маслени или комбинирани амортисьори.
  2. Климатични условия в региона, в който се експлоатира автомобилът. При чести застудявания единственият работещ вариант е газов амортисьор. Ако климатът е умерен и минусовите температури са изключителна рядкост, е възможно да се монтират евтини устройства с маслен пълнеж.
  3. Съобразете техническите параметри на изделието с височината на отваряне на капака на багажника и теглото му. Ако продуктът не е достатъчно мощен, ще трябва да му помагате да повдига капака на багажното отделение.

След като сте избрали подходящия продукт, можете да започнете да го инсталирате. За целта ще ви е необходим следният набор от инструменти:

  • отвертка (ако не разполагате с такава, можете да използвате клещи);
  • един или повече (препоръчително) ограничители, които да действат като предпазни елементи; 
  • блокираща шайба;   
  • силиконова грес. 

Самата процедура за подмяна на газовия амортисьор на капака на багажника или неговия аналог се извършва в няколко стъпки:

  1. Демонтирайте повредения амортисьор. За да направите това, освободете зегеровия пръстен, свързващ газовия амортисьор с капака на багажника.
  2. Нанесете силиконова смазка на мястото за монтаж на новия продукт.
  3. Монтирайте новия амортисьор и поставете скобите.

Когато монтирате частта към каросерията, първо oтстранете предпазната скоба  с отвертка и отстранете газовия буфер от сферичния щифт  на вратата на багажника. След монтирането на новия амортисьор последователността трябва да се повтори в обратен ред.

Надяваме се, че след като прочетете тази статия, няма да имате повече въпроси относно избора и монтажа на газов амортисьор или негов еквивалент. Бъдете внимателни на пътя!
 

Често задавани въпроси

Каква е разликата между хидравлични и динамични амортисьори за капака на багажника?

TopCar.BG ☎ 0883 457 757

Хидравличните амортисьори забавят движението по-близо до най-горната точка, докато динамичните спомагат за осигуряване на плавно движение на капака на багажника през цялото време на отварянето му и нямат строги ограничения при монтажа.

Какъв вид работно вещество избирате за амортисьорите на багажното отделение и защо?

TopCar.BG ☎ 0883 457 757

Газовите амортисьори на багажното отделение са стабилни при различни климатични условия и имат по-дълъг експлоатационен живот. Маслените амортисьори са чувствителни към температурата на околната среда, а комбинираните амортисьори съдържат масло и също са чувствителни към климатичните фактори.

Как да изберем и монтираме амортисьори на багажника?

TopCar.BG ☎ 0883 457 757

При избора на амортисьори за багажника, препоръчва се да се ръководите от марката, модела и годината на производство на автомобила. Освен това трябва да съобразите честотата на отваряне на багажното отделение и климатичните условия в региона, в който се експлоатира автомобилът. Височината на отваряне на капака на багажника и теглото му са също важни фактори при избора. След избора на подходящия продукт, монтирането става чрез демонтаж на стария амортисьор, нанасяне на силиконова смазка на мястото за монтаж на новия амортисьор и последователно поставяне на новия амортисьор и скоби.

Какви инструменти са необходими за монтаж на амортисьорите на багажника?

TopCar.BG ☎ 0883 457 757

За монтажа на амортисьорите на багажника са необходими следните инструменти: отвертка (или клещи, ако няма отвертка налична), един или повече ограничителя, блокираща шайба и силиконова грес. Тези инструменти помагат за правилното инсталиране на амортисьорите и гарантират тяхната функционалност и безопасност при отваряне и затваряне на багажника

Амортисьори багажник