Как да изберем правилните запалителни свещи!

Когато поръчвате запалителни свещи от броят и видовете които излизат на екрана можете да се объркате . От избора на производителя до дизайна на електрода може да бъде много объркващо при избора на подходящата свещ за клиента. Но ако разбирате защо производителят е посочил конкретна технология на свеща, можете да изберете правилния заместител на вашата свещ.

Материалът

Мед

Някои по-нови превозни средства с високоефективни двигатели са проектирани за медни свещи. Винаги се уверете, че се консултирате с ръководството на собственика, ако имате въпрос кой тип заместител на свещта се препоръчва.

Платина

 Платинените свещи са въведени в средата на 80-те години на миналия век и бързо стават много популярни със своите топлоустойчиви и устойчиви на износване свойства, които им позволяват да издържат на 160 000 километра в някои случаи, без да се нуждаят от смяна. Платинените свещи работят на по-висока температура от медните. Това помага за намаляване на отлаганията и предотвратява зацапването. Въпреки че тези свещи предлагат висока производителност и по-дълъг живот, те наистина си заслужават цената. Обикновено платинените запалителни свещи струват два до четири пъти повече от традиционните свещи, но могат да компенсират разликата в цената с по-дългият  си живот. Използвайте тези свещи за по-нови автомобили, които са оборудвани с електронни системи за запалване, базирани на дистрибутори. Някои системи без дистрибутор също изискват такива свещи.

Иридиеви свещи

Иридиевите свещи  влязоха на пазара в средата на 90-те години. Тъй като иридият е един от най-твърдите метали в света, той е много устойчив на искрова ерозия. Върху тези свещи иридиевите свойства намаляват значително необходимото напрежение на запалването и допринасят за подобряване на разпространението на фронта на пламъка в горивната камера. Животът на иридиевите свещи е двойно по-дълъг от този на стандартните и може да бъде до 25 процента по-дълъг от този на платнените свещи.

Рутениеви свещи

Най-новият ценен материал, който проправя път към електрода на заместваща свещ, е Рутеният, който обещава да издържи дълго и да проведе искрата по-добре от предишните материали.

Един или два електрода?

Двойни платинени и двойни иридиеви запалителни свещи са разработени за използване в запалителни системи без запалване. В тези приложения както централният електрод, така и страничният електрод имат дискове от благороден метал, които позволяват да се движат искри в двете посоки, без да се подтикват прекомерното износване на електрода. При удара на компресията при превозни средства от този вид свещи запалването се изстрелва от централния електрод към страничния електрод. Обратно, при изпускателния ход на партниращия цилиндър искрата се предава от страничния електрод към централния електрод.

Интервали за смяна

Препоръчаните от завода интервали за подмяна на свещи през последните години постоянно са в обхвата от 160 000 до 192 000 километра благодарение на ефективността на свещигд от благороден метал, но тези запалителни свещи все още могат да продължат да се използват много дълго след достигането на тези интервали. Важно е обаче да следите работата на запалителните свещи, тъй като те се приближават до 160 000 километра употреба. Тъй като електродите се износват с течение на времето, запалителните свещи изискват повече напрежение, за да се запалят. Ако това износване остане незабелязано, това напрежение може да доведе до грешки.

 

 Но все повече производители, които използват двигатели с малък работен обем, които имат директно впръскване или турбокомпресор, всъщност се връщат на интервали за подмяна на свещта до 56 000 до 64 000 километра, поради по-горещите температури и по-високото налягане на горене.

Най-важното нещо, което трябва да запомните, когато поръчвате запалителни свещи, е никога не поръчвайте свещ която е различен вид от тази която завода препоръчва. Ако автомобил е дошъл с фина платинена свещ, номера трябва да съответства на оригиналните спецификации, дори ако превозното средство е на 480 000 километра.

Рутениеви свещиЗапалителни свещиИридиеви свещи

Запалителни свещи