Как да сменим горивни дюзи?

Инжекторът ( наричан още дюза ) е важна част от системата за впръскване на гориво. Той е отговорен за осигуряването на точното количество, впръскано гориво в горивната камера. При бензиновите двигатели инжекторите обикновено се намират във вмукателния колектор, а при дизеловите двигатели - в цилиндровата глава. Правилното им функциониране зависи, най-вече от качеството на горивото и в по-малка степен от стила на шофиране. Можете да установите неизправността им поради трудности при стартиране на двигателя и неравномерната му работа. Ако пренебрегнете тези симптоми, рискувате да нанесете сериозни щети на буталата, дори да блокирате двигателя (ако масленият филм стане прекалено тънък).

На какво трябва да обърнем внимание?

  • а да се определи точно неизправността, двигателят трябва да бъде подложен на компютърна диагностика
  • Някои електромагнитни инжектори могат да бъдат ремонтирани

Инжекторът на горивото (дюзата) е част от горивната система. Той отговаря за подаването на подходящо количество гориво в цилиндъра при всеки такт на двигателя. При бензиновите двигатели инжекторите се управляват от компютър, наречен блок за управление на двигателя. Всяка дюза е оборудвана с електромагнит, който, задвижван от електрически импулс, предизвиква отварянето на инжектора и подаването на гориво. При дизеловите двигатели инжекторите са снабдени с пружина, натискаща игла, която, след като горивото достигне правилното налягане се отваря, за да допусне доза от него в горивната камера.

При бензиновите двигатели инжекторите обикновено се монтират във всмукателния колектор, докато при дизеловите двигатели - в цилиндровата глава на двигателя. Инжекторите постепенно се износват. В двигателите, работещи с газ (LPG) или метан (CNG), където дюзите не са включени, те могат да блокират и да не функционират правилно след включване на двигателя в режим на работа с основното гориво. Инжекторите в дизеловите двигатели имат върхове, оборудвани с игла, която при износване може да захранва твърде много гориво.

Подмяната на дюзите изисква откачане на горивните маркучи и демонтиране на дюзите, чрез отвиване или откачане на специални монтажни елементи, които ги фиксират на мястото им. При бензиновите двигатели, трябва да внимавате да не повредите специфични о-пръстени, уплътняващи дюзите. При дизеловите двигатели, трябва да поставите и нови уплътнения.

Как да сменим горивни дюзи?ДюзаИнжектор
Подобни публикации
Проблеми с горивна система!

Проблеми с горивна система!

Горивната система осигурява на цилиндрите гориво, необходимо за образуване на горивната смес ( въздух и гориво ). Тя...

Горивна системагоривен филтъринжектордюза