Как да сменим гумички на клапани?

Гумичките на клапаните предотвратяват на маслото за смазване на клапаните да навлезе в цилиндрите. Когато гумичките на клапаните се повредят, маслото влиза в цилиндъра и се изгаря заедно с горивната смес. Следователно, резултата са повреди по двигателя, причинени от въглеродни отлагания в гиривната камера. Допълнителен резултат е смаляването на живота на запалителните свещи. Най-честият симптом на повреда в клапана е значителна загуба на масло и син цвят на отработените газове от двигателя.

 

На какво трябва да обърнем внимание?

  • При смяна на гумичките на клапаните е препоръчително да се смени и ангренажния ремък
  • Можете да установите проблем с гумичките на клапаните по синия цвят на отработените газове, излизащи от ауспуха на автомобила

Какво представляват гумичките за клапани?

Гумичките на клапаните са малки уплътнения, монтирани в цилиндровата глава, обхващащи стеблото на клапана, за да го уплътни и да предотврати навлизането на масло в цилиндрите.

Кога трябва да се сменят гумичките на клапаните?

Течащите гумички на клапаните причиняват изгаряне на масло, сив пушек от изпускателна система, замърсяване на запалителните свещи с масло и образуване на въглеродни отлагания в горивната камера. Поради вредното въздействие на повредените гумички на клапаните върху двигателя, те трябва да бъдат подменени възможно най-скоро.

Как се сменят гумичките на клапаните?

При някои видове двигатели, могат да бъдат заменени с премахване на капака на клапаните, част от механизма за управление на клапаните, както и чрез демонтира на гумичките на клапаните с помощта на специален инструмент. В повечето случаи, обаче, цилиндровата глава и механизмът за управление на клапаните трябва да бъдат демонтирани, за да се заменят гумичките на клапаните.

Този ремонт също изисква поставянето на нова гарнитура на главата, нова гарнитура на капака на клапаните и подмяна на ангренажното задвижване, ако е с ремък. Необходимо е също така да се проверят и водачите на клапаните - тяхната неизправност може да предизвика повреда на гумичките на клапаните. След ремонта двигателят се пълни с масло и охладителна течност. Ако всичко е направено правилно, двигателят трябва да работи правилно и да не показва никакви признаци за горене на масло, заради гумичките на клапаните.

Как да сменим гумички на клапани?Гумички на клапани

Гумички за клапани