Как да сменим пистов ремък?

Видими пукнатини и износвания, скърцащ шум, неправилно зареждане на акумулатора или работа на климатика - всичко това са симптоми на износени ремъци. Ако случая е такъв е необходимо да подмените ремъка, което не е лесна процедура. В зависимост от модела на автомобила, ремъчното задвижване обхваща много важни компоненти, напр. компресор на климатика, хидравлична помпа, водна помпа или алтернатор. За това е важно, винаги да сте сигурни, че ремъка е в добро състояние.

На какво трябва да обърнем внимание:

  • Проверявайте периодично опъването на ремъка. Правилно опънатия ремък може да се движи между 5 и 15 мм при натиск
  • Винаги използвайте ремъци, препоръчани от производителя
  • Пренатегнатия ремък може да се износи по-бързо. Също така може да повреди лагерите на компонентите, които задвижва

Каква е ролята на аксесоарния ремък?

Аксесоарния ремък предава движението от коляновия вал до другите компоненти на двигателя, като задвижва помпа на хидравликата, компресор на климатик, алтернатор, допълнителна въздушна помпа и охлажда водната помпа. Много от системите зависят от аксесоарния ремък, поради което при повреда може да спре изцяло функционирането на автомобила.

Как се сменя аксесоарен ремък?

Ремъкът може да бъде сменен по няколко начина, в зависимост от автомобила и техническите решения, приложени от производителя. Обикновено процесът изисква специализирани инструменти и експертен опит в работата с конкретен модел автомобил. Най-добрата идея е да се извърши смяната в сервиз.

Как разбирате, че ремъкът не работи коректно?

Можете да определите, че ремъкът е повреден, като издава специфични звуци, докато двигателя е запален или неправилно разпределяне на мощността на определени устройства, което води до по-лоша работа на климатика или незареждане на акумулатора, поради неправилната работа на алтернатора. Трудно може да се определи, какъв живот ще има даден ремък. Едно нещо обаче е сигурно - ако си купите висококачествен ремък, със сигурност ще издържи повече от по-нискокачествен такъв.

Пистов ремъкСмяна на пистов ремък

Пистов ремък