Как да сменим спирачни накладки?

Спирачните накладки са един от основните компоненти на спирачната система. Те спадат към онези компоненти, чието износване сте в състояние да определите просто чрез сваляне на гумите. Спирачните накладки определено трябва да бъдат заменени с нови, когато са с дебелина по-малка от 3 мм. Феродото на надкладките, съдържа характерен канал, видим след отстраняването на колелата. Ако каналът почри не се вижда или изобщо не се вижда, това означава, че е необходимо накладките да бъдат подменени с нови. Те се нуждаят от подмяна, при неравномерно износване, което може да повлияе на спирането. Износените спирачни накладки причиняват по-бързо износване и на спирачните дискове.

На какво да обърнем внимание?

  • Никога не пестете пари за спирачни накладки - по-добрите може да бъдат по-скъпи, но са по-ефективни за Вашата безопасност
  • След смяна на спирачните накладки избягвайте рязкото спиране през първите няколко стотин километра. Оставете ги да слегнат към спирачните дискове
  • Чрез закупуването на по-висок клас спирачни накладки, можете да удвоите живота на спирачните дискове.
  • Когато купувате накладки, уверете се, че те са оборудвани със сензор за износване, което е стандарт в новите, по-скъпи автомобили.
  • Проверявайте Вашите накладки от време на време - например: можете да го правите при смяната на гумите на автомобила

Поддръжката на спирачките в добро работещо състояние увеличава, както Вашата безопасност, така и на Вашият автомобил. По-качествените части, които се подменят редовно в професионалните сервизни центрове, осигуряват по-кратък спирачен път.

Спирачните накладки, основният компонент на спирачната система, изискват специалното внимание на водача. Общото им състояние, не само износването им, но и дълготрайност на материала, от който са направени, оказват пряко влияние върху комфорта при шофиране и Вашето спокойствие. Управлението на кола, оборудвана със стари или износени спирачни накладки, е неприятно, шумно, но най-вече - опасно.

Как работят спирачните накладки

Тяхната роля се свежда до стискането на спирачните дискове достатъчно силно и намаляване на скоростта на автомобила, но спирачната система не се състои само от спирачни накладки. Всъщност ефективността зависи от много по-голям брой фактори. Скоростта на автомобила се намалява чрез притискане на накладките към спирачните дискове. Това е възможно благодарение на буталата на спирачните апарати, контролирани от налягането на спирачната течност. Проверката на нивото на спирачната течност и цялостната й подмяна поне веднъж на две години е също толкова важна, колкото проверката и подмяната на спирачните накладки. Спирачната течност във вътрешността на буталата се предпазва от изтичане чрез уплътнения, които също така, предпазват компонентите на спирачната система от замърсявания. Спирачната система трябва да се възприема като едно цяло, а не като отделни компоненти. Висококачествените спирачни накладки няма да я подобрят, ако спирачните дискове са износени. Смяната на тези два компонента не е достатъчно, ако уплътненията са повредени. С други думи, ако спирачната течност изтича, буталата може да блокират, което ще доведе до значително влошаване на работата на спирачните апарати.

Качествените спирачни накладки трябва да притежават качества, които осигуряват кратък спирачен път. Един от най-важните показатели е коефициент на триене, който трябва да остане същият независимо от това дали времето е студено или топло. Също така и скоростта има значение - качествените спирачни накладки трябва да бъдат ефективни и надеждни, както при висока, така и при ниска температура. Висококачествените спирачни накладки са създадени по такъв начин, че да могат да възстановят първоначалните си свойства и температура след спиране. Производителите също така гарантират, че спирачните апарати работят тихо и не причиняват силни вибрации. Спирачните накладки трябва да се избират внимателно, като се взимат предвид условията, при които те ще работят. При шофиране в града спирачките се използват много често, като се загряват до над 200 градуса по Целзий. Спирачните апарати трябва да бъдат ефективни и да гарантират безопасността на автомобила дори при най-екстремни условия.

Подмяна на спирачни накладки

Спирачните накладки определено трябва да бъдат заменени с нови, когато са с дебелина по-малка от 3 мм. Можете да проверите сами дебелината им, напр. при смяната на гумите. Материалът, покриващ накладките, съдържа характерен канал, видим след отстраняването на колелата. Ако каналът едва се вижда или изобщо не се вижда, това означава, че е необходимо накладките да се подменят с нови. Също така е необходимо да се подменят, когато е на лице неравномерно износване, което може да повлияе на спирачния път.

Спирачните накладки винаги трябва да се сменят и на двете колела, на една и съща ос едновременно. След сваляне на гумите, накладките се свалят от апарата, за да се провери състоянието на водачите, уплътненията и прадпазната капачка. Новите накладки са малко по-големи от старите. От това следва, че буталото на апарата трябва да бъде прибрано, в резултат на което нивото на спирачната течност се покачва. Следователно, тя трябва да бъде намалена, ако е необходимо и да бъде проверена по отношение на точката на кипене. Ако автомобилът ви е оборудван със сензори за износване на спирачните накладки, те също трябва да бъдат подменени с нови. Ако подмените спирачните накладки в професионален сервиз, вероятно ще бъдат смазани водачите на спирачните апарати и също така, ще проверят спирачните дискове - ако имат прекалено дълбоки следи от употреба е необходимо да бъдат подменени.

Издръжливост на спирачните накладки

Честотата на смяната на спирачните накладки зависи от много фактори. Не става въпрос само за трайността на материалите, от които са направени, но и за теглото на автомобила и неговата експоатация. Пътническите автомобили не са изложени на големи товари като камионите. Износването на спирачните системи в автомобилите, движещи се предимно на дълги разстояния се различава от тези, които се движат по претъпканите улици. Износването на спирачните накладки зависи и от техния тип. Меките спирачни накладки осигуряват по-голяма спирачна сила и по-кратът спирачен път, но се износват по-бързо. Твърдите накладки не са толкова ефективни, но се износват по-бавно. Автомобил, движещ се предимно в града, изисква смяна на спирачните накладки на всеки 20 000 - 25 000 километра. Автомобил, движещ се предимно извън града, изисква смяна на спирачните накладки на около 40 000 километра.

Оригинални спирачни накладки или евтините aftermarket спирачни накладки

Спирачните накладки са избрани така, че да отговарят на определен тип автомобил и неговата спирачна система. Те се продават в комплекти за предната или за задната ос. Смяната на спирачните накладки често води до дилема в избора - по-скъпи части от известни и доказани производители или по-евтини резервни части. Въпреки че пазарът предлага широка гама от части, от които да избирате, не трябва да се стремите да пестите пари, когато става дума за спирачни накладки. Най-популярните марки използват различни елементи за изработката на материала за накладки. Керамичните накладки са по-редки и се използват предимно в най-висок клас автомобили и спортни автомобили.

Частите от не толкова известни марки не предлагат много високо качество. Когато правите избор, трябва да обърнете внимание на марката, тъй като контрастът между цената на по-добрите продукти и на не толкова популярните, обикновено не е много голям и е резултат от технически различия. По-скъпите спирачни накладки се подлагат на повече тестове и са изработени от материал, по-устойчив на високи температури. Купуването на такива спирачни накладки е инвестиция в безопасност.

Как да сменим спирачни накладкиспирачни накладкиспирачни дискове