Как да сменим водна помпа?

Правилната работа на охладителната система е много важна, тъй като предпазва двигателя от прегряване и осигурява отопление вътре в колата. Циркулацията на охладителната течност в системата се контролира от водната помпа - един от най-важните елементи. Ако има теч на охладителна течност от нея или е по-шумна от обикновено, това означава, че нейното уплътнение или ролков лагер са износени. Помпата трябва да се подмени и в двата случая.

На какво трябва да обърнем внимание:

  • Ако водната помпа се задвижва от ангренажния ремък, трябва да се сменя заедно със смяната на ангренажния комплект
  • Повреденият ролков лагер може да блокира задвижването на помпата, както и на останалите елементи задвижвани от ремъка

Как работи охладителната система?

За да може охладителната система да работи правилно, т.е. да отвежда излишната топлина от двигателя и да я премахва чрез радиатора, охладителната течност трябва да циркулира постоянно. Трябва да се движи в блока на двигателя, цилиндровата глава и да се движи с помощта на маркучите до радиатора и след това обартно в двигателя.

Как работи водната помпа?

 Водната помпа е отговорна за постоянната циркулация в системата на охладителната течност. Помпата се задвижва от двигателя с помощта на ангренажния ремък или аксесоарния ремък. Помпата е оборудвана с ротор ( перка ), разположен на вал, който движейки се, принуждава охладителната течност да се движи.

Как се сменя водна помпа?

 Лагерът на вала или уплътнението, постепенно се износват и се поврежда или протича. Кокгато това се случи, помпата започва да работи шумно. Ако случаят е такъв, трябва да бъде подменена. За да направите това е необходимо да отхлабите ремъка. Ако помпата се задвижва от ангренажния ремък, трябва да го разкачите. След това трябва да източите охладителната течност от системата, за да предотвратите изтичането й по неконтролируем начин след изваждането на помпата. След това трябва да демонтирате болтовете, които държат корпуса на помпата към двигателя. 

Как се монтира нова водна помпа?

 След като демонтирате повредената помпа, трябва да премахнете всичко, което е останало от старото уплътнение. Новата помпа трябва да бъде монтирана с ново уплътнение. След като монтирате новата помпа, натегнете отново ремъка, ако е необходимо, го регулирайте. Всичко, което трябва да направите след това, е да заредите системата с нов, свеж антифриз и да стартирате двигателя, за да проверите дали системата работи правилно. Уверете се, че няма течове. 

Водна помпаСмяна на водна помпа