Как се сменя акумулатор?

Акумулаторът е основният източник на електричество в автомобила, използван главно за стартиране на двигателя. При стартиране двигателят изразходва най-много енергия. При -20 градуса по Целзий нова батерия има само 40% от първоначалния си капацитет, докато двигателят се нуждае от три пъти повече ток, отколкото обикновено, за да стартира. Ето как ниските температури влиаят върху акумулаторите. 

Автомобилните акумулатори имат два основни параметъра: капацитет (Ah) и пусков ток (A). Капацитетът зависи от размера на батерията, така че, когато купувате нов акумулатор, следвайте препоръките на производителя. Пусковят ток, изразен в ампери (А), е много важен; Колкото по-висока е стойността му, толкова по-лесно ще е стартирането на двигателя. Проблемите със захранването или липсата на правилно зареждане на акумулатора не винаги са причинени от самия акумулатор. Първо трябва да проверите електрическата система, преди да решите да смените акумулатора.

На какво да обърнем внимание?

  • Сменяйте акумулатора на всеки 4 години, особено ако автомобила има дизелов двигател, който има нужда от два пъти повече ток при стартиране, което амортизира акумулатора много по-бързо от бензинов двигател
  • Когато купувате нов акумулатор, обръщайте внимание на пусковия ток
  • Ако разполагате с пространство да монтирате по-голям акумулатор, не надвишавайте размера с повече от 10% от препоръчаните стойности от производителя
  • Грижете се за електрическата система, особено през есента, когато е изложена на много влага
  • Неправилно зареждане или проблеми при стартирането не винаги са в следствие на акумулатора
  • Никога не добавяйте електролит към необслужваем акумулатор
  • За да зареждате акумулатора, използвайте специално зарядно устройство. Не забравяйте, че разреждането на акумулатора значително намалява неговия живот.

 

Как се сменя акумулаторАкумулатор

Акумулатори