Как се сменя гарнитура на маслен картер?

Гарнитурата на масления картер е уплътнение между двигателя и масления картер, от който се изпомпва масло до части на двигателя, които имат нужда от смазване. Смяна на гарнитурата изисква източване на маслото и демонтиране на масления картер. При някои модели коли тази процедура изисква премахването на много други компоненти, дори повдигане на двигателя. За да уплътнява коректно новата гарнитура, повърхностите от към двигателя и картера трябва да се почистят добре и всички болтове трябва да бъдат затегнати ( с динамометричен ключ ) според препоръките на производителя.

 

На какво трябва да обърнем внимание?

  • Източване на маслото и демонтиране на картера
  • Почистване на повърхностите от към картера и двигателя и поставяне на нова гарнитура
  • Затягане на болтове чрез динамометричен ключ и напълнете двигателя с необходимото количество масло

Какво е маслен картер?

Картерът е разположен в долната част на двигателя. Това е резервоар, в който маслото се изпомпва чрез смазочната уредба на автомобила. Маслото се всмуква през цедката на маслената помпа. Връзката между картера и двигателя, трябва да е здрава. За тази цел се монтира гарнитура, която предотвратява течовете на масло.

Кога трябва да се смени гарнитурата на картера?

Като се имат предвид различните условия, при които работи гарнитурата, очевидно се износва, което води до течове на масло, омасляване на картера и долната част на двигателя. Ако случаят е такъв, гарнитурата трябва да се смени.

Как се сменя уплътнението на картера?

Първо, трябва маслото от двигателя да се източи. За тази цел, трябва да се развие пробката на картера. След това, болтовете, които държат картера към двигателя, трябва да се развият. След демонтиране, картерът трябва да се почисти от остатъци от старите уплътнения и да се провери дали има деформирани части на повърхността му или други повреди. След това се монтира нова гарнитура. При някои автомобили, вместо гарнитура се поставя слой силикон, устойчив на високи температури, който се прилага равномерно върху контактната повърхност между картера и блока на двигателя. След това, картерът се връща на мястото му и стягат болтовете към двигателя.

Как се сменя гарнитура на маслен картер?Гарнитура картер

Гарнитура маслен картер