Как се сменя крушка на главен фар?

Повреда в осветителната уредба на автомобила представлява заплаха за Вас и другите шофьори. Ако някой компонент от външните осветителни компоненти не работи правилно, трябва да го подмените възможно най-скоро. Най-често изгарят крушките на фаровете, тъй като са изложени на проментливи климатични условия, като температура, влага, както и вибрации, създадени от движението на автомобила.

На какво да обърнем внимание:

  • Можете да подмените крушката на фара и сами, но може да е по-сложно и да отнеме доста време, в зависимост от автомобила
  • Уверете се, че монтирате еднакви крушки на двата фара
  • След смяна на крушката се уверете в регулацията на фаровете ( Не е необходимо в случай на оригинални ксенонови фарове ( Xenon ), тъй като те са саморегулиращи се )

Какви видове крушки има?

Съвременните фарове за автомобили съчетават много различни функции видове светлина и са много сложни и технологично напреднали. Техните крушки могат да се използват както за къси светлини, така и за паркинг светлини, фарове за мъгла, дълги светлини и мигачи. Във всеки от тях, източникът на светлина е крушката, а понякога е ксенонова лампа.

Кога се сменя крушка? 

Докато ксеноновите светлини са много издръжливи, обикновените крушки се сменят често. Крушките са изложени на различни климатични условия (температура, влажност) и вибрации, в резултат на което изгарят по-бързо. При шофиране с изгоряла крушка създавате опасност за другите шофьори. Така че, когато забележите, че някаква светлина не работи правилно, трябва да я поправите.

Как да смените крушката на колата си?

Уверете се, че светлините са изключени, за да избегнете късо съединение по време на демонтиране на изгорялата крушка или монтирането на новата. Процесът по смяна на автомобилните крушки е различен според автомобила. Това, което трябва да направите, е да свалите задния капак на фара, да откачите захранващия кабел и да извадите крушката от държача й, оборудван с пружинка и скоба. Някои модели автомобили изискват премахване на целия фар за смяна на крушка, а други имат отвор в подкалника на колелото, през който може да се достигне до крушката.

Какво друго да имате предвид?

Процедурата по смяна на крушката трябва да е описана подробно в ръководството за потребителя, но ако не сте сигурни как да я смените, най-добре е да закарате автомобила в професионален сервиз. След поставянето на нова крушка (поставяне на всички извадени преди това елементи на място и гарантиране, че крушката работи), трябва да регулирате фаровете си. Въпреки че са направени с висока прецизност, автомобилните крушки се различават по отношение на посоката на лъча, поради което е необходимо да регулирате фаровете. Нещо повече, препоръчително е винаги да сменяте крушката и на двата фара, дори и само едната от тях да е изгоряла, тъй като живота им е подобен и другата най-вероятно също ще изгори скоро.

В случай с ксенонова крушка, трябва да се поправи от професионален сервиз, тъй като високото напрежение, с което се захранва, може да е опасно за вас, ако нямате достатъчно опит, а е възможно и да повредите електрическата система на автомобила.

Как да си сменим крушка на фарКрушки за фарове