НЕИЗПРАВНА ВОДНА ПОМПА

Двигателят генерира огромно количество топлина, докато работи. Задачата на охладителната система е да отвежда тази топлина от двигателя и да я разпръсква в атмосферата. Един от ключовите компоненти на охладителната система е водната помпа, но какво прави водната помпа на автомобила? 

Kакво представлява водната помпа?

Водната помпа на автомобила е устройство, което се използва за циркулация на охлаждащата течност в двигателя. Нейната основна функция е да пренасочва охлаждащата течност от радиатора към двигателя, охлаждайки го, и след това да я връща обратно в радиатора. Това позволява на двигателя да поддържа оптимална работна температура.
Водната помпа е обикновено разположена на предната част на двигателя и е задвижвана от ангренажния ремък или от верига, свързана с коляновия вал. Тя съдържа вътрешна помпа с витлов ротор, която създава циркулация на охлаждащата течност. 


Как работи водната помпа?

Водната помпа работи на принципа на циркулация на охлаждащата течност в автомобилната охлаждаща система. Ето как: 

  1.  Водната помпа е свързана с двигателя и радиатора чрез маркучи или тръби.
  2.  Когато двигателят бъде стартиран, помпата започва да се задвижва от ангренажния ремък или от верига, свързана с коляновия вал.
  3.  Когато помпата се задвижва, вътрешната помпа с витлов ротор започва да се върти. Роторът създава центробежна сила, която задвижва охлаждащата течност.
  4.  Охлаждащата течност преминава през водната помпа и се пренасочва от радиатора към двигателя, където минава през каналите, обхващащи горивните камери и изпусквателните отвори.
  5.  По време на преминаването си през двигателя, охлаждащата течност абсорбира топлината от него.
  6.  Охлаждащата течност след това се връща към радиатора, където се охлажда чрез въздуха, който минава през радиаторната решетка.
  7.  Процесът на циркулация на охлаждащата течност през водната помпа продължава, докато двигателят работи.

Това осигурява ефективно охлаждане на двигателя и го предпазва от прегряване. Водната помпа е важна част от охлаждащата система на автомобила и осигурява подходяща работна температура на двигателя. Неизправност на водната помпа може да доведе до неговото прегряване и други сериозни повреди. За щастие, неизправната водна помпа обикновено проявява симптомите си предварително, преди да бъдат нанесени сериозни щети.


Признаци за повреда на водната помпа, за които да внимавате:

Изтичане на охлаждащата течност:

Теч на охлаждаща течност може да означава много неизправности, но ако става дума за охлаждаща течност в предната част на двигателя, това често е теч на водната помпа. Възможно е да изтича уплътнението на водната помпа в мястото, където тя се монтира към двигателя, но може да е и уплътнението на вала на водната помпа. Независимо от това, изтичането на охлаждаща течност по двигателя, която капе на земята, е сериозен индикатор. Подмяната на водната помпа и уплътнението трябва да бъде включена в плановете.
При незначителни течове ще забележите бяла следа от остатъци там, където капе по предната част на двигателя, оцветена с цвета на охладителната течност. Течът може никога да не достигне до земята, защото топлината от двигателя изсушава охлаждащата течност върху металните повърхности. Смяната на водната помпа може да наложи и смяна на зъбния ремък, ролката на водната помпа, ангренажния ремък или други уплътнения и гарнитури на двигателя.

Прегряване:

Ако двигателят Ви прегрява, това е знак, че топлината, генерирана от горенето, не се транспортира до радиатора, за да бъде охладена. Това може да се дължи на няколко неща, като например:

  • Въздушен джоб в охладителната система, който пречи на циркулацията на охлаждащата течност, евентуално поради теч от водната помпа. 
  • Ребрата на импелера на водната помпа са срязани от отломки или замръзване, 
  • Валът е заклещен поради корозия или повреда на лагера.

Прегряването е сериозно състояние и ако видите, че показателят за температурата се покачва или на арматурното табло се появи предупредително съобщение, спрете автомобила възможно най-скоро и изключете двигателя, докато се охлади. Многократното прегряване на двигателя е сигурен начин да предизвикате трайни повреди, като например спукано уплътнение на главината, изкривена цилиндрова глава или дори блокиране на двигателя.

Пищящ шум:

Свистящ или чуруликащ шум от предната част на двигателя също може да е индикация за неработеща водна помпа. Той може да звучи много подобно на това, когато ремъка издава шум, и в много случаи това е така. Допълнителното съпротивление от водната помпа може да доведе до приплъзване на ремъка по ролката, обикновено с ритмичен каданс, който е съотносим към оборотите на двигателя. 

Причината обикновено е износен лагер на вала. В някои случаи водната помпа може да поддържа този тип работа в продължение на седмици или месеци, или дори по-дълго време, или може да се повреди веднага след това, като се задръсти. Въпреки че това е един от ранните признаци за лоша водна помпа, той трябва да се приема сериозно, дори ако шумът идва и изчезва.

Виещ шум:

При водните помпи на автомобилите задвижваната с ремък или верига ролка върти вал, който завърта работно колело вътре в помпата. Ако симптомът е виещ шум, който се променя в зависимост от оборотите на двигателя, това може изобщо да не е вътрешен проблем. По-скоро свистенето често показва, че ремъкът не е достатъчно затегнат или че ролката е повредена. Може да е изненадващо да чуете, че причината може да е ремъчната шайба, но това може да се случи. Ремъчната шайба може да се напука между отворите за болтове и в резултат на това да не работи правилно. Обикновено причината е ръжда по ремъка, така че това е проблем най-вече на по-старите автомобили. При някои автомобили ролките на водната помпа са част от сглобката, докато при други могат да се сменят отделно. 

Корозия на водната помпа:

Ако имате съмнения за лошо състояние на водната помпа, това може да се дължи на корозия. Във вътрешността на помпата замърсена или неправилно смесена охлаждаща течност може да допринесе за корозия на импелера. От външната страна корозията може да доведе до проблеми с приплъзването на ремъка върху ролката. А в някои случаи видима корозия или натрупване по самата водна помпа може да показва, че тя е повредена, без да има други симптоми. 

Ако водната ви помпа е повредена, заемете се с нея веднага. Отлагането на ремонта често води до по-скъпи ремонти в неудобни моменти. Освен разходите за водна помпа, вероятно ще ви трябват охладителна течност и уплътнения. Също така е добър момент да проверите състоянието на ангренажния ремък и да го смените, ако е необходимо. Aко забелязвате някой или няколко от изброените симптоми, ТУК може да намерите подходящата водна помпа за Вашия автомобил.

Често задавани въпроси

Каква е основната функция на водната помпа в охладителната система на автомобила?

TopCar.BG ☎ 0883 457 757

Основната функция на водната помпа в охладителната система на автомобила е да осигури циркулация на охлаждащата течност и да предава топлината, генерирана от двигателя, към радиатора за охлаждане.

Как работи водната помпа за циркулация на охлаждащата течност?

TopCar.BG ☎ 0883 457 757

Водната помпа работи чрез задвижване от двигателния ремък или верига и изпомпва охлаждащата течност от радиатора, пренася я през двигателя, където тя абсорбира топлината, и я връща обратно в радиатора, където се охлажда от външния въздух.

Каква е връзката между неизправна водна помпа и прегряването на двигателя?

TopCar.BG ☎ 0883 457 757

Неизправна водна помпа може да доведе до прегряване на двигателя, тъй като топлината не се транспортира ефективно до радиатора за охлаждане. Това може да се дължи на проблеми като въздушни джобове в системата или повреден лагер на вала.

Кои са някои от основните признаци за повреда на водната помпа?

TopCar.BG ☎ 0883 457 757

Някои от основните признаци за повредена водна помпа включват теч, прегряване на двигателя, пищящ  шум от предната част на двигателя и виене на ремъка. 

Какви мерки трябва да се предприемат, ако се установи неизправност на водната помпа?

TopCar.BG ☎ 0883 457 757

Ако се установи неизправност на водната помпа, важно е да спрете автомобила възможно най-скоро и изключите двигателя, за да предотвратите сериозни повреди. Препоръчително е да направите проверка на цялата охладителна система на автомобила.