Колко често трябва да правим проверка на автомобила?

Като стандарт, трябва да го правите на всеки 20 000 километра или веднъж годишно. Това е абсолютният минимум. Най-доброто решение, особено ако използвате автомобила си постоянно, е да го проверявате редовно. В идеалния случай трябва да го направите преди и след зимата, като се уверите, че една от тези две проверки е подробна. Редовната проверка на автомобила намалява риска от повреда и следователно разходи. Прегледайте инструкциите за употреба за препоръки по отношение на поддръжката.

Важно е всеки преглед да се извършва от доказан сервиз, оборудван с най-качествени диагностични уреди. Тези инструменти включват така наречените диагностични пътеки, включващи серия от диагностични устройства, способни да проверят спирачната сила на автомобила, геометрията на колата или общото състояние на окачването. Професионалните сервизи използват също специални симулатори, за да проверят как се държат колелата на автомобила, когато са изложение напрежение и д анализират състоянието на амортисьорите.

Днес доброто техническо състояние на автомобила се осигурява от компютри и стандарти, конфигурирани от машините. Опитът на механика, отговорен за оценката на техническото състояние на автомобила и за правилната работа с диагностичните уреди, е от голямо значение.

Диагностичните уреди, съдържащи вибрационни поставки и валяци, не са единствените инструменти, използвани в диагностиката на автомобила. Уредът за анализиране на отработените газове проверява работата на горивната система. Анализът се състои в свързването на специална сонда към изпускателната тръба на автомобила, за да се проверят изпаренията за прекомерно количество въглероден диоксид. Когато се поставят на кола с дизелов двигател, диагностичните уреди диагностицират състоянието на двигателя, гарозразпределителния механизъм, системата за впръскване на гориво и стартера. В днешно време, все повечесе използват диагностични тестери за диагностициране на неизправностите, показани на бордовия компютър. По този начин може лесно да бъде идентифициран проблема.

На какво да обърнете внимание, преди да проверите колата си през определен сезон на годината:

Есен

Електрическата система е приоритет. Дъждът и влагата могат да причинят проблеми със зареждането и вследствие на това трудности при стартиране на автомобил, проблеми със системата за осветление или с отоплението на челното стъкло. 

Охладителната система. Ако не сте сигурни за състоянието на охлаждащата течност (антифризът), добра идея е да я смените преди да замръзне. Не забравяйте и за акумулатора. Ниските температури влияят върху неговото състояние. 

Смяна на маслото - Не отлагайте смяната на маслото! Това е голяма грешка! Триенето е еднакво, независимо от времето. През пролетта доброто състояние на маслото е толкова важно, колкото през зимата, когато стартирате колата си.

Лято

Климатичната система. До 15% от охлаждащата течност може да изтече от системата всяка година. Ето защо се нуждане от допълване. Също така е важно, редовно да се дезинфекция и да сменя филтъра на климатика. Като част от годината инспекциа, трябва изпарителя да се сменя на три години.

Колко често трябва да правим проверка на автомобилаОбслужване на автомобил
Подобни публикации
Как да направим цялостна проверка на автомобил?

Как да направим цялостна проверка на автомобил?

  Базовата проверка на автомобила е най-основната, периодична проверка на Вашият автомобил, която...

Как да направим цялостна проверка на автомобилаОбслужване на автомобил