ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ СМЕНЯТ ВСИЧКИ 4 СПИРАЧНИ НАКЛАДКИ НАВЕДНЪЖ?

Предупредителният писък при натискане на спирачния педал често показва, че е  време да смените спирачните накладки. Това е една от най-често срещаните услуги, от които се нуждае вашият автомобил през целия си живот, и това е така, защото спирачните накладки са проектирани да се износват.
Когато установите, че материалът се е износил до степен, която налага подмяна, дали просто да смените износените спирачни накладки, или да смените и четирите, които са в комплекта?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ СПИРАЧНИТЕ НАКЛАДКИ И КАК РАБОТЯТ?

Спирачните накладки са предназначени да създават триенето, необходимо за забавяне или спиране на движещия се автомобил. Те работят съвместно с други части, като спирачни ротори и спирачни апарати, за да осигурят ефективно и безопасно спиране.
Изградени от комбинация от метални, керамични или органични материали, спирачните накладки са проектирани да издържат на високи температури и налягане по време на спирачния процес. Те се монтират в спирачния апарат, в който се намира хидравлично бутало, което прилага сила върху спирачните накладки, когато водачът натисне спирачния педал.
При натискане на спирачката хидравличната течност в спирачните тръбопроводи предава силата към спирачния апарат, като кара буталото да притиска спирачните накладки към въртящия се спирачен ротор. Възникналото триене между спирачните накладки и ротора превръща кинетичната енергия в топлинна, като ефективно забавя или спира автомобила.
С течение на времето фрикционният материал на спирачните накладки постепенно се износва, намалявайки тяхната ефективност, и те ще трябва да бъдат сменени.

КОГА ДА СМЕНИТЕ СПИРАЧНИТЕ НАКЛАДКИ?

За да функционира ефективно спирачната ви система, спирачните накладки трябва да се проверяват редовно и да се сменят, ако вече не са в добро състояние. Не съществува конкретен интервал за подмяната им, но той зависи най-вече от навиците на шофиране, вида на автомобила и материала, от който са изработени спирачните накладки. Факторите, които трябва да се вземат предвид, включват:

 • Пробег - Обикновено спирачните накладки трябва да се сменят на всеки 30 000 до 70 000 километра. Този диапазон обаче може да варира в зависимост от споменатите по-горе фактори.

 • Дебелина на спирачните накладки - Визуалната проверка на спирачните накладки може да Ви даде представа за тяхното състояние. Обикновено спирачните накладки трябва да имат поне 1 см остатъчен фрикционен материал.
 • Предупредителни индикатори - Някои превозни средства са оборудвани с датчици за износване, които задействат предупредителна светлина на таблото, когато спирачните накладки наближават края на своя живот.
 • Скърцащи или пищящи звуци - Необичайни звуци по време на спиране, като скърцане или писукане, могат да бъдат индикация, че спирачните накладки са износени и се нуждаят от подмяна.
 • Стържещи звуци - Ако чуете стържещ звук по време на спиране, това може да означава, че спирачните накладки са напълно износени и металът се трие в метал.
 • Намалена спирачна ефективност - Ако забележите по-дълъг спирачен път или по-слабо реагиращ спирачен педал, това може да е знак, че спирачните накладки са износени.

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ СМЕНЯТ ВСИЧКИ 4 СПИРАЧНИ НАКЛАДКИ НАВЕДНЪЖ?

Опаковката обикновено включва 4 спирачни накладки, но трябва ли да използвате всички или просто да смените износените? Краткият отговор е, че трябва да смените всички спирачни накладки, които се предлагат в комплекта.
При всяко конкретно колело вътрешните и външните спирачни накладки вероятно ще бъдат с различна дебелина, когато ги измервате. Вътрешната накладка обикновено изглежда в по-добро състояние, но и двете трябва да се сменят едновременно, за да има еднакъв натиск върху спирачния диск. Няма гаранция, че консистенцията на фрикционния материал ще бъде същата като на старите накладки, и това може да доведе до проблеми със спирачната ефективност, ако те не прилагат същото триене.
А за да сте сигурни, че и двете колела на една и съща ос прилагат еднакво налягане, сменете спирачките на автомобила си на всяка ос, от лявата и от дясната страна.

ПРОЦЕСЪТ НА СМЯНА НА СПИРАЧНИТЕ НАКЛАДКИ

Подмяната на спирачните накладки е често срещан проект в стил "направи си сам". Извършването му изисква няколко инструмента, но с повечето от тях вероятно разполагате в един добре оборудван гараж.
Започнете, като паркирате на равна повърхност, след това задействайте ръчната спирачка и повдигнете гумата от земята, където ще работите. Извадете гумата и я оставете настрана.
След това отстранете болтовете за закрепване на скобата на спирачния апарат от шарнира на гумата. При някои автомобили трябва да се демонтира и самият спирачен диск. И в двата случая, вкарайте буталото обратно в спирачния апарат, така че да има място за поставяне на новите накладки.  Закрепете спирачния апарат,  така че тежестта на апарата да не се поема от спирачния маркуч.
Извадете накладките от спирачния апарат или държача, като обърнете внимание на начина, по който са монтирани. Ако в пакета е включен хардуер, като скоби или смазка, първо монтирайте тях, а след това поставете новите спирачни накладки.
Поставете обратно спирачния апарат, като го затегнете до спецификацията, която ще намерите в сервизното ръководство. След това поставете гумата и спуснете автомобила. Помпайте спирачките, докато се появи стабилно налягане в педала, преди да запалите двигателя и внимателно да направите пробно шофиране.

СЪВЕТИ ЗА ПОДДРЪЖКА ЗА УДЪЛЖАВАНЕ НА ЖИВОТА НА СПИРАЧНИТЕ НАКЛАДКИ:

За да удължите максимално живота на спирачните накладки и да осигурите оптимална спирачна ефективност, следвайте тези информативни и прости съвети:

 1. Рязкото спиране и агресивното шофиране могат да доведат до прекомерно износване на спирачните накладки. Прилагайте по-плавен стил на шофиране, като предвиждате спирането, натискате спирачките постепенно и поддържате безопасна дистанция от другите превозни средства.
 2. Избягвайте ненужното спиране - За да намалите износването на спирачните накладки, се старайте да избягвате спирането, когато не е необходимо. Вместо това отпускайте педала на газта и оставяйте автомобила да намали скоростта си по естествен начин, когато е възможно.
 3. Поддържане на правилно напомпване на гумите - Гарантирането, че гумите са напомпани до препоръчителните нива на налягане, може да помогне за равномерно разпределение на спирачната сила, което намалява натоварването на спирачните накладки и спомага за по-дълъг живот на накладките.
 4. Премахване на излишните килограми - Пренасянето на излишни килограми в автомобила може да увеличи натоварването върху спирачните накладки, което води до по-бързо износване.
 5. Редовно проверявайте и поддържайте спирачната си система - Периодичната проверка на спирачните накладки, спирачните дискове, спирачните апарати и спирачната течност може да ви помогне да установите и отстраните евентуални проблеми, преди те да доведат до износване или повреда на накладките.
 6. Използвайте висококачествени спирачни накладки - Инвестирането във висококачествени спирачни накладки, изработени от трайни материали, може да допринесе за по-дълъг живот на накладките и по-добра спирачна ефективност.
 7. В случай, че спирачните ви накладки са за смяна, тук може да намерите подходящите накладки за Вашия автомобил.

 

Често задавани въпроси
Колко често трябва да се сменят спирачните накладки?
TopCar.BG ☎ 0883 457 757

Това зависи от различни фактори, като например къде шофирате, колко агресивно използвате спирачките, теглото и размера на автомобила Ви, както и от вида на материала на накладките. Обикновено накладките издържат между 30 000 и 70 000 километра.

Как да разберeте дали спирачните накладки трябва да се сменят?
TopCar.BG ☎ 0883 457 757

Симптомите могат да включват скърцане или скърцане, по-дълъг спирачен път, включена предупредителна светлина или измерване на по-малко от 1см върху фрикционния материал за всяка накладка.

Мога ли да сменя спирачните накладки сам?
TopCar.BG ☎ 0883 457 757

Работата по спирачките е често срещана при любителите на автомобили. Но ако не сте сигурни в уменията си, може би е добра идея да се обърнете към механик.

Трябва ли да сменям спирачните дискове, когато сменям накладките си?
TopCar.BG ☎ 0883 457 757

Зависи от състоянието им. Дисковете, които са дълбоко издълбани, имат корозионни натрупвания, горещи точки, дебелината им е под минималната или вибрират, трябва да бъдат сменени.

Какво ще се случи, ако не сменя спирачните накладки?
TopCar.BG ☎ 0883 457 757

Ако не смените износените спирачни накладки, това ви излага на риск от ПТП, тъй като не можете да спрете толкова лесно. Това може да доведе и до допълнителни разходи, тъй като може да се наложи едновременна смяна на дисковете и спирачните апарати.