Как да сменим гарнитура на глава?

Гарнитурата на цилиндровата глава служи за уплътняване между цилиндровата глава и блока на двигателя. Изложена е на екстремни температури и високо налягане. Най-честата причина за смяна е прегряването на двигателя в резултат на повреда в охладителната система, неправилно охлаждане на системата или твърде динамично каране. Най-честите симптоми са загуба на охладителната течност и нестабилната работа на двигателя при стартиране. Ако пренебрегнете тези симптоми, рискувате гарнитурата да причини серизони повреди, дори и да блокира двигателя. Смяната на гарнитурата изисква разглобяване на двигателя и отстраняване на цилиндровата глава. Ремонтът е сложен, отнема време и е скъп.

На какво трябва да обърнем внимание:

При монтирането на главата трябва да се използват нови болтове за глава, тъй като те се разтеглят при стягането и не могат да се използват повторно. След стягане на болтове в правилния ред и с правилната сила, демонтираните преди това компоненти, като капака на клапаните с нова гарнитура, всички датчици, запалителни кабели, електрически кабели, маркучи за налягане и др. се монтират обратно на местата им. След това, ангренажното задвижване се монтирата - ако е с ремък, той трябва да се смени.

Какво е цилиндрова глава?

Цилиндровата глава е монтирана в горната част на блока на двигателя и затваря цилиндрите и буталата. Тя е мястото, където функционира механизма на клапаните и в който се намират запалителните или подгревни свещи, както и редица други компоненти. Специална гарнитура се поставя между главата и блока, която уплътнява цилиндрите, както и маслените и охлаждащите канали, минаващи през главата.

Кога трябва да се сменя гарнитурата на цилиндровата глава?

Ако гарнитурата прегори,напр. в резултат на прегряване на двигателя или ако главата се нуждае от демонтиране поради ремонт, гарнитурата трябва да се смени с нова.

Как се сменя гарнитурата на цилиндровата глава?

Първо, ангренажното задвижване се отстранява, следвано от всички останали части, които могат да пречат на достъпа до цилиндровата глава, като капака на клапаните, запалителните свещи, сензорите за маслото и температурата на охлаждащата течност, т.н. След това болтовете на цилиндровата глава се развиват и главата се демонтира от блока на двигателя. Главата се проверя на специален стенд за проверка на състоянието. Монтажната повърхност, която трябва да бъде перфектна, да проверява и ако е необходимост, да се подложи на механична обработка. Монтажната повърхност на блока на двигателя се почиства от остатъците от старата гарнитура, след което се поставя нова гарнитура.

гарнитурацилиндрова глава

Гарнитура глава

Подобни публикации
Как се сменя гарнитура на маслен картер?

Как се сменя гарнитура на маслен картер?

Гарнитурата на масления картер е уплътнение между двигателя и масления картер, от който се изпомпва масло до части на...

Как се сменя гарнитура на маслен картер?Гарнитура картер
Как да сменим гарнитура на капака на клапаните?

Как да сменим гарнитура на капака на клапаните?

Гарнитурата на капака на клапаните запечатва връзката между капака на клапаните (покриващ системата за управление на...

Как да сменим гарнитура на капака на клапаните?Гарнитура капак цилиндрова глава.