Масло за диференциал

Популярни
По азбучен ред
ABCDFGHIJKLMNOPRSTV
Масло за диференциал поръчайте евтино

Изберете желания автомобил за да видите всички Масло за диференциал подходящи за него

Маслото за диференциал играе важна роля в смазването на диференциала – механизъм, който позволява на колелата на автомобила да се въртят с различни скорости, когато завива. Произвежда се на базата на минерални или синтетични масла и предпазва от износване, намалява триенето и подобрява общата производителност на трансмисията.

Как маслото за диференциал влияе на въртящия момент и работата на колелата?

Това е критичен компонент за оптималната работа на автомобила. То директно влияе на въртящия момент и ефективността на колелата. Качественото масло гарантира, че диференциалът работи плавно, като по този начин осигурява равномерно разпределение на мощността към колелата. 

Това не само подобрява управлението и стабилността на превозното средство, но и намалява риска от преждевременно износване на компонентите.

Кога е време за смяна?

Смяната му трябва да се извършва регулярно, за да се гарантира дълготрайността, като препоръчителният интервал за използване до 60 000 км. Някои от основните индикатори за нужда от смяна включват:

  • промяна в цвета – ако маслото стане тъмно или мътно, това е знак, че е загубило своите смазочни свойства;

  • неприятна миризма – ако усетите изгоряла миризма, това може да е индикация за неговото прегряване и разграждане.

Редовната подмяна не само предотвратява потенциални повреди, но и гарантира плавност и ефективност при шофиране. Затова е важно да бъдете внимателни към тези сигнали и да действате своевременно, за да осигурите дълготрайността и надеждността на вашата трансмисия.

Разберете различните стандарти

Изборът на правилното масло за диференциал изисква познаване на различните API стандарти и класификации. Те са разработени от Американския петролен институт (API) и определят ключовите смазочни свойства на маслото. Включват GL-1 до GL-6 класификации на API за трансмисионни масла, които се основават на тяхната способност да защитават зъбните колела от износване, задиране и други повреди според стандартите на ANSI/AGMA:

  • GL-1 – най-ниският клас, подходящи за леки приложения, като например кормилни механизми и някои ръчни трансмисии;

  • GL-2 и GL-3 – предназначени за по-тежки приложения, като някои ръчни трансмисии;

  • GL-3 – за още по-тежки приложения, като повечето ръчни трансмисии;

  • GL-4 – за хипоидни зъбни колела в ръчни трансмисии, диференциали и други трансмисионни компоненти;

  • GL-5 – за хипоидни зъбни колела в тежкотоварни камиони и други превозни средства, които работят при високи скорости и натоварвания;

  • GL-6 – изместен е от GL-5 и вече не се използва.

Разбирането на различните стандарти за масла за диференциал е от съществено значение за избора на най-подходящия продукт за вашата кола.

Ролята на добавките

Добавките в маслата за диференциал, както и в редукторните масла, играят важна роля в подобряването на тяхната производителност. Те може да включват антиоксиданти, които защитават течността от окисляване и удължават неговия живот, както и противопенни добавки – те намаляват образуването на пяна и подобряват смазочните свойства.

Избор на масло за диференциал според спецификациите на вашия автомобил

Изборът трябва да съответства на спецификациите на вашия автомобил. Важно е да се вземат предвид фактори като тип на трансмисията – дали е с ръчна, или автоматична скоростна кутия, както и модел и марка, тъй като може да имат специфични изисквания за вида масло.

Трябва също да се разгледа и вискозитетът. Той определя степента на гъстота на течността при различни температури. Необходимо е да изберете такова с подходящ вискозитет, отговарящ на условията на шофиране и спецификациите на производителя на автомобила.

В нашия онлайн магазин TopCar.bg ще откриете висококачествени масла за диференциал на атрактивни цени, които отговарят на различните нужди и спецификации на превозните средства. Изберете ТопКар за ваш надежден партньор в грижата за колата, за да поддържате нейната безпроблемна работа.