Радиатор климатик

Популярни
По азбучен ред
ABCDFGHIJKLMNOPRSTV
Радиатор климатик поръчайте евтино

Изберете желания автомобил за да видите всички Радиатор климатик подходящи за него

Радиаторът на климатика в автомобила е важен компонент на климатичната система. Намира се пред този на двигателя, за да осигурява допълнително охлаждане на хладилния агент.

Как функционира?

Радиаторът играе важна роля в цялостната климатизация на автомобила, като ефективно охлажда и поддържа оптималната температура в купето. Той функционира по следния начин:

  • структура – изработен е от метални тръби и алуминиеви ламели. Тръбите осигуряват пътя на хладилния агент, докато ламелите увеличават площта за охлаждане, което подобрява ефективността;

  • свързване – тръбите му са свързани с компресора на климатика от едната страна, където хладилният агент влиза под високо налягане, а от другата страна – с изпарителя, където същият се изпуска под ниско налягане;

  • процес – хладилният агент преминава през тръбите, където се охлажда от въздуха, който преминава през алуминиевите ламели. Този процес отнема топлината от него, което допринася за терморегулацията в купето на превозното средство;

  • движение към изпарителя – след като премине през радиатора и се охлади, той продължава своя път към изпарителя, където процесът на охлаждане на въздуха продължава.

Така, радиаторът предотвратява образуването на лед на изпарителя и отстранява топлината от компонента, който е отговорен за въздуха в купето.

Каква е ролята на радиатора?

Той е отговорен за:

  • отнемане на топлината от фреона – намира се в предната част на превозното средство и абсорбира топлината от фреона, като по този начин охлажда въздуха. Кондензаторът, от друга страна, е разположен в задната част, но е по-голям по размер. Той използва въздушния поток от вентилатора на радиатора, за да охлади фреона, който се е стоплил в изпарителя;

  • поддържане на ефективността на климатичната система – гарантира, че климатичната система работи ефективно и безпроблемно.

Профилактиката и своевременната му замяна, са от съществено значение за дългосрочната функционалност и надеждност на климатичната система на автомобила.

Какви са признаците, че има нужда от смяна?

Радиаторът е важен компонент, който изисква периодична подмяна в зависимост от условията на експлоатация на колата. Някои от основните признаци, които показват това, включват:

  • недостатъчно охлаждане – ако забележите, че климатикът не охлажда ефективно както преди, това може да е знак за проблем;

  • миризма на изгоряло – неприятната миризма на изгоряло може да бъде индикатор за прегряване или друга повреда;

  • течове от радиатора – всякакви видими течове около радиатора са ясен знак, че той е износен и се нуждае от смяна.

При установяване на някой от тези симптоми, е важно да се направи проверка на състоянието на радиатора.

В нашия онлайн магазин Topcar.bg ще откриете богат избор от качествени решения от водещи марки. Всеки продукт, закупен от ТопКар, е с гарантиран произход и отговаря на строгите индустриални стандарти.