Трапецовиден ремък

Популярни
По азбучен ред

Трапецовиден ремък поръчайте евтино

Търси по кола

Изберете желания автомобил за да видите всички Трапецовиден ремък подходящи за него

Трапецовиден ремък 

Функция 

Трапецовидния ремък  има за задача да предава механичната сила на двигателя, по-специално въртящия момент, към всяко друго устройство. По този начин чрез въртящите се движения на коляновия вал се въвеждат в експлоатация множество устройства, като например генератора, вентилатора на радиатора, водната помпа и др. Сред особеностите на този  ремък има напречното сечение, което гарантира относително голяма повърхност на триене. Благодарение на това е възможно да се прехвърлят сравнително високи въртящи моменти с налична доста малка повърхност. На задвижващия вал, както и на вала, който задейства всяко устройство, има клиновидни трансмисионни шайби, върху които е опънат трапецовидният ремък.

Устройство 

 Тези  ремъци обикновено са направени от гума, докато вложките му са от плат или стоманено въже. Важно е  да отговаря на стандарта и да може да се използва, без да се налага да разчитате на конкретен производител. Преди да закупите конкретен ремък, неговата размер трябва да се определи, като се вземе предвид диаметърът и разстоянието между шайбите. 

В случай на скърцане или скъсване  

Поради механично напрежение или непрекъснато триене трапецовидния ремък може да се износва с течение на времето. Средният му експлоатационен живот е приблизително 100 000 км. За да се настрои правилното му напрежение,  трябва да бъде опънат нито твърде силен, нито твърде слабо. 

Има случаи в които може да издава звук подобен на прискърцване. Възможностите са :

  • когато вали  дъжд 

  •  малко след стартиране на двигателя

  • скърцането се появява на сухо и става все по-често, ремъкът не е достатъчно стегнат или понастоящем значително износен.

В случай на скъсване вече не може да захранва важни устройства (например генератора). Следователно износеният  или повреден трапецовиден ремък трябва да се подмени своевременно.

Подмяна на трапецовиден ремък

На първо място, трябва да се каже, че при по стари  автомобили подмяната е доста проста, докато ако имате работа с ново превозно средство, това може да бъде доста сложно. За  това ние от topcar ви съветваме да се обърнете към специалисти в оторизиран сервиз за да няма последващи технически неизправности. 

В oнлайн магазина на topcar ще намерите продукти на водещи производители.Лесно ще успеете да ги откриете като изберете марката и модела на вашия автомобил.А ние ще ви ги доставим на посочения от вас адрес.